Re: TISCH

Chycka Danuta @, Katowice, Sonntag, 23.05.2021, 15:53 (vor 1273 Tagen) @ Birgit Philpott

Witam serdecznie. Moja prababcia ( z lini mojej mamy) to Emilia Kitzman. Urodziła się9.8.1876 r we Lwowie lub w okolicach. Jej ojciec to Gregor Kitzman a matka Maria Raiter.
Rodzina Raiter (Reiter, Rajter) jest zasiedziała w miejscowości Glinna-Nawaria rejon Szczerzec woj. Lwowskie. Prabacia Emilia miała starsze rodzeństwo podobno brata i dwie siostry. Rodzina wyjeżdżając do Odessy pozostawiła malutką prababcię na wychowanie w rodzinie Raiterów. Z uwagi na trudności w podróży matka Maria Reiter zmarła.Podobno ojciec Gregor wybudował w Odessie hotel i restaurację dla marynarzy tam się drugi raz ożenił i miał jeszcze dwóch synów. Starsze siostry prababci były nauczycielkami.Z opowiadań mojej babci Stefanii . pewnego razu Emilię odwiedził ktoś z jej rodzeństwa będąc przejazdem z Odessy do Borysławia i tam mieli zainwestować w szyby naftowe. i na tym moje informację się kończą. Bardzo mnie ciekawi skąd pochodził Gregor Kitzman i dlaczego tam się pojawił. Może ktoś w swoich rodach odnajdzie podobną historię. Pozdrawiam .

gesamter Thread:

RSS-Feed dieser Diskussion