Eugenia Baum, Jan Baum

Krzysztof Skowroński @, Wrocław, Montag, 03.03.2025, 12:02 (vor 12 Tagen) @ Andrzej Baum

Witam,

Niezbyt daleko. Mam sporo dokumentów osób, których do nikogo nie mogę przykleić.
Znam jedynie rodziców babci i dziadków mojej babci. Miejscowości jakie się tam przewijaja to Oleszkowicze i Józefin. Aktualnie czekam na skany dokumentów jej rodzeństwa z Archiwum Państwowego w Pile. Tak zwanej koperty dowodowej jeszcze nie mają bo trafiły koperty osób zmarłych przed 1990. Na razie będę sprawdzał dostępność kopert dowodowych innych członków rodziny, tam jest wiele ciekawych rzeczy, często życiorysy potrzebne do wydania pierwszego, tymczasowego dowodu osobistego ważnego po 1945r. O samych Oleszkowiczach otrzymałem trochę informacji na tym forum. Ciekawią mnie też informacje ogólne na temat późniejszych losów. Opuszczając tereny woj. wołyńskiego ludzie musieli trafiać do jakichś obozów przejściowych, instytucji, które wysyłały ludzi dalej na tak zwane ziemie odzyskane itp. Choć oczywiście niekoniecznie, często przypadkowo lądowali w różnych miejscach.

K. Skowroński

gesamter Thread:

RSS-Feed dieser Diskussion