hallo, witam szukam rodziny Baum Azbum z Neudorf (Moscice Dolne)
pozdrawiam Andrzej Baum
Re: Neudorf/Neubrow
Katharina Loter
, Donnerstag, 11.03.2010, 14:22 (vor 5758 Tagen) @ Andrzej Baum
Witamy na forum Panie Andrzeju!
Niniejsze forum specjalizuje sie w historii rodzin niemieckich z rejonu wolynskiego na Ukrainie. Zapytanie dotyczace Neudorf/ Neubrow moze Pan skierowac do parafii ewangelickiej w Lublinie:
http://www.lublin.luteranie.pl/historia/hist09.php
Posiada Pan jakies konkretne dane odnosnie poszukiwanej rodziny, np. daty urodzen, konkretne imiona, nazwiska? Czy Panska rodzina zamieszkiwala na Wolyniu? Zapytanie sformulowane jest chwilowo niestety zbyt ogolnie.
Tutaj kilka ogolnych informacji i wskazowek:
http://www.neubrow.domachevo.com/pl.htm
Pozdrawiam,
Kasia
Katharina Loter
, Donnerstag, 11.03.2010, 14:31 (vor 5758 Tagen) @ Andrzej Baum
Dodatkowo podaje obszerny zbior filmow genealogicznych z Neudorf/ Neubrow:
http://wiki.wolhynien.net/index.php/Filme_Gemeinde_Neudorf-Neubrow i kontakty do badaczy z tego rejonu.
Pozdrawiam,
Kasia
Andrzej Baum, Samstag, 13.03.2010, 21:20 (vor 5756 Tagen) @ Katharina Loter
Witam Pani Katarzyno
dziekuje za linki, juz je znam, moj ojciec pochodzi z Neudorfu(Moscic),
moja rodzina Baum o przydomku Azbum wrocila po wojnie do Moscic a pozniej
musiala sie przeniesc na druga strone Bugu.
Znam swoich przodkow do roku 1822, ale nie wiem co sie stalo z reszta
rodziny, chodzi mi o dzieci Christiana Baum i Maryanny Ludwig ale takze
o potomkow braci Chrystiana : Martina i Michaela, moze ktos wie o ich
rodzicach, a moze ktos slyszal o Vitalie Krebs ?
Oczywiscie sluze rowniez swoja pomoca, jest tylko maly problem bo nie
znam niemieckiego ale korzystam z Googla.
pisze nie uzywajac polskich znakow zeby nie utrudniac
pozdrawiam Andrzej
Re: Christian Baum oo Marianne Ludwig
Katharina Loter
, Samstag, 13.03.2010, 22:19 (vor 5756 Tagen) @ Andrzej Baum
Dobry wieczor Panie Andrzeju,
odnalazlam nastepujace dzieci Christiana Baum oo Marianne Ludwig:
(1) Albert Baum, ur. 18 lipiec 1879 w Oleszkowiczach przy Rozyszczach
(2) Elias Baum, ur. 15 pazdziernik 1881, Oleszkowicze
(3) Helena Teofila Baum, ur. 22 luty 1884, Oleszkowicze
(4) August Christian Baum, ur. 25 listopad 1885, Oleszkowicze
(5) Ottilie Rosalie Baum, ur. 10 luty 1888, Oleszkowicze
(6) Amalie Marianna Baum, ur. 13 maj 1890, Oleszkowicze
(7) Melida Baum, ur. 9 marca 1894, Oleszkowicze
Dodatkowe informacje:
Christian Baum oo Marianne Ludwig pobrali sie 11 maja 1878 w Rozyszczach.
Corka Teofila Helena zmarla 11 sierpnia 1885.
Niewykluczone, ze Melida Baum nie byla ostatnim dzieckiem Christiana oraz Marianny. Pozniejsze urodzenia sa dopiero na etapie uzupelniania.
Co sie dalej stalo z rodzina trudno powiedziec. Pewne jest natomiast, ze w latach 1879-1894 rodzina zamieszkiwala Oleszkowicze.
Mam nadzieje, ze troszke pomoglam
Teraz poszukam reszty rodziny
Pozdrawiam,
Kasia
Andrzej Baum, Sonntag, 14.03.2010, 22:37 (vor 5755 Tagen) @ Katharina Loter
witam Pani Kasiu
bardzo przepraszam nastapilo male nieporozumienie: otoz rozmawialem wczesniej z kuzynka pozniej pisalem na to forum i pomylilem imiona praprababci, wiec jeszcze raz przepraszam i podaje juz tak jak mam spisane: moj prapradziadek Krystian Baum (Azbum) ur 1822 lub 1823 ozenil sie z Katarina Lodwich, mieli duzo dzieci a jedno z nich: moj pradziadek Michal Baum (Azbum) ur 1869 zm 1938 ozenil sie z Marianna Selent (Kupiec) tez mieli duzo dzieci i jedno : dziadek Adolf Baum (Azbum) ur 1898 zm 1987 ozenil sie z Michalina Ryll (Jurczuk lub Mostowy).
I teraz tak- mielismy kontakt z siostra Adolfa Johanna, moje kuzynki nawet ja odwiedzily ale nic nie wiemy o rodzenstwie Michala.
Nastepna sprawa to rodzenstwo Krystiana: na 90% wiem ze byli to Michael Baum mial zone Anne Baum, oraz Martin Baum mial zone Katharine Selent, i ten Martin w 1858 mial corke Vitalie Baum (Azbum) ktora wyszla za Karla Krebsa, ci bracia mieli tez inne dzieci ale za duzo by pisac bo dalszych losow nie znam, domyslam sie ze czesc zmarla ale moze ktos zyje?
Jezeli chodzi o mikrofilmy to wole w takim razie korzystac z Archiwum Panstwowego w Warszawie bo po datach widze ze Mormoni maja to skopiowane z tamtad, czas wykorzystania jest krotszy bo tylko dwa tygodnie ale mam blizej i latwiej jest sie zorganizowac.
I jeszcze jedno interesuje mnie Neudorf Neubrow bo wiem ze tam mieszkali Baum(Azbum), wiem ze ludzie z tamtad emigrowali i zakladali kolonie na Wolyniu, np Michael Baum (Azbum) z zona Auguste Erichsohn (Herichson lub Geriksohn roznie to ksieza pisali) w 1896 roku gdzies wyjechali.
Mam tez znajomego ktory szuka wiadomosci o Michale Baum i Karolu Baum niestety nie wie jaki mieli przydomek, byli bracmi i mieli mlyny w Sajowce i w Dubicach ale to juz moze na dzisiaj tyle
dobranoc pozdrawiam Andrzej
Katharina Loter
, Samstag, 20.03.2010, 12:17 (vor 5749 Tagen) @ Andrzej Baum
Dzien dobry Panie Andrzeju,
w miedzyczasie przetlumaczylam Pana wiadomosc i zamiescilam na forum. Nikt sie jeszcze nie zglosil.
Na foum od dawna toczy sie wymiana informacji na temat Neudorf/Neubrow. Ponizszy link zawiera wiele cennych informacji:
https://forum.wolhynien.de/index.php?id=9069
Niektore sa nawet po polsku i angielsku.
Pozdrawiam,
Kasia
Bolesław Krzyżak
, Donnerstag, 16.12.2010, 08:33 (vor 5479 Tagen) @ Andrzej Baum
Wymieniona tu rodzina jest spokrewniona z moja babcią Józefą Marczuk z domu Pastryk która wychowywała się w domu Ludwig i przed wojną mieszkała w Oleszkowiczach Osoby które wiedzą coś na temat tej rodziny proszę o kontakt e-mail ..
Re: Baum
Katharina Loter
, Samstag, 13.03.2010, 23:50 (vor 5756 Tagen) @ Andrzej Baum
Panie Andrzeju,
czy chodzi o malzenstwo: Martin Baum oo Aurelia Ryll? Odnalazlam jeszcze malzenstwo Martin Baum oo Marianna Kunz.
Odnosnie Michaela - odnalazlam malzenstwa:
Michael Baum oo Caroline Elsner,
Michael Baum oo Eleonora Brusko,
Michael Baum oo Katharina Kunz,
Michael Baum oo Susanna Selent.
Vitalie Krebs - poprosimy o jakies "punkty zaczepienia". Kiedy sie urodzila? Kiedy zmarla? Gdzie?
Pozdrawiam,
Kasia
P.S. Tutaj na forum jest kilka osob, ktore poszukuja rodzin Baum, Ludwig, Selent, Krebs. Te nazwiska byly niezwykle popularne na terenie Wolynia i w Neudorf/Neubrow. Tym bardziej potrzebne sa konkretne informacje, ktore umozliwiaja precyzyjne poszukiwania.
Andrzej Baum, Samstag, 13.03.2010, 21:24 (vor 5756 Tagen) @ Katharina Loter
witam jeszcze raz
mam pytanie: jak mozna obejrzec te filmy u Mormonow?
Andrzej
Re: Filmy
Katharina Loter
, Sonntag, 14.03.2010, 00:09 (vor 5756 Tagen) @ Andrzej Baum
Witam ponownie,
Panie Andrzeju rowniez w Polsce sa tzw. Family History Center:
http://www.familysearch.org/eng/library/FHC/frameset_fhc.asp
W wyszukiwarce nalezy wpisac nazwe miejscowosci, do ktorej bedzie Panu najblizej, i w ktorej znajduje sie takie centrum.
Kolejnym krokiem jest zamowienie filmu. Nalezy zarejestrowac sie na stronie: https://films.familysearch.org/default.aspx i zamowic konkretny film (numery, ktore sa podane w linku) i odczekac az film zostanie dostarczony do wybranego centrum genealogicznego.
Tutaj mozna sprawdzic, czy numer filmu na pewno sie zgadza:
http://www.familysearch.org/eng/library/fhlcatalog/supermainframeset.asp?display=genera...
wpisujac numerek.
Zamowione filmy sa do Pana dyspozycji w godzinach otwarcia centrum, przez trzy miesiace, za niewielka oplata.
Pozdrawiam
,
Kasia
Neudorf/Neubrow
Krzysztof Skowroński
, Wrocław, Montag, 20.01.2025, 08:16 (vor 330 Tagen) @ Andrzej Baum
Witam Pana,
Nadal interesuja Pana jakieś szczegóły ?
Mam sporo aktów, którymi mogę się podzielić.
W tym momencie nie mogę tego wszystkiego posklejać.
Ja jestem wnukiem babci z domu Baum, w swoich dokumentach znalazłem imiona i nawziwska, o które Pan pytał.
KS