Eugenia Baum, Jan Baum

Krzysztof Skowroński @, Breslau, Freitag, 28.02.2025, 10:40 (vor 15 Tagen)

Hallo und herzlich willkommen,

Ich suche Informationen über meine Großmutter Eugenia Baum (geboren am 26.02.1932 in Oleszkowicze).
Sie war die Tochter von:
Johan Baum (geb. 01.12.1885, Sohn von Michael und Marianna Lodwig)
Teofile Hildebrand (geb. 29.01.1895, Tochter von Adam und Kamila Pastrick)

Kann jemand helfen?

Krzysztof Skowronski
Breslau

Eugenia Baum, Jan Baum

Andrzej Baum @, Sonntag, 02.03.2025, 13:02 (vor 13 Tagen) @ Krzysztof Skowroński

Cześć, jak daleko posiadasz dane? Moja rodzina pochodzi z Neudorf-Neubrowa, późniejszych Mościc, i to są główne moje zainteresowania i w tym mogę Ci pomóc. To była kolonia która powstała w 1564 roku i zktórej w latach późniejszych pączkowały inne kolonie: Sajówka, Zańków, Holendry Zabuskie i Świerżawskie, ale również w okolicach Rożyszcza: Józefin, Oleczkiewicze, Aleksandrowo. Jakbyś szukał metryk to jest trochę w AGAD w Warszawie, na skanach więc można przeglądać online. pozdrawiam Andrzej

Eugenia Baum, Jan Baum

Krzysztof Skowroński @, Wrocław, Montag, 03.03.2025, 12:02 (vor 12 Tagen) @ Andrzej Baum

Witam,

Niezbyt daleko. Mam sporo dokumentów osób, których do nikogo nie mogę przykleić.
Znam jedynie rodziców babci i dziadków mojej babci. Miejscowości jakie się tam przewijaja to Oleszkowicze i Józefin. Aktualnie czekam na skany dokumentów jej rodzeństwa z Archiwum Państwowego w Pile. Tak zwanej koperty dowodowej jeszcze nie mają bo trafiły koperty osób zmarłych przed 1990. Na razie będę sprawdzał dostępność kopert dowodowych innych członków rodziny, tam jest wiele ciekawych rzeczy, często życiorysy potrzebne do wydania pierwszego, tymczasowego dowodu osobistego ważnego po 1945r. O samych Oleszkowiczach otrzymałem trochę informacji na tym forum. Ciekawią mnie też informacje ogólne na temat późniejszych losów. Opuszczając tereny woj. wołyńskiego ludzie musieli trafiać do jakichś obozów przejściowych, instytucji, które wysyłały ludzi dalej na tak zwane ziemie odzyskane itp. Choć oczywiście niekoniecznie, często przypadkowo lądowali w różnych miejscach.

K. Skowroński

Eugenia Baum, Jan Baum

Torsten ⌂ @, Donnerstag, 13.03.2025, 16:18 (vor 2 Tagen) @ Krzysztof Skowroński

Cześć Panie Krzysztofie,

Tak, naszych ludzi wywieziono z terenów nadbużańskich w latach 1939/40
przesiedleni do ówczesnego Kraju rzeki Warty i w 1945 roku musieli go opuścić
opuszczone z powodu wojny i położone na zachód od rzeki Odry
następnie przybył do różnych części Niemiec.
A swoją drogą rodzina Baum jest też w moim drzewie genealogicznym
Ponownie.

Pozdrawiam,

Torsten
Wnuk Jadwigi (Hedwig) Witt (z domu S(Z)elent) i Martin(a) Witt(a), dawniej Sajówka
www.Bugholendry.de

Eugenia Baum, Jan Baum

Änne Baudach @, Donnerstag, 06.03.2025, 13:02 (vor 9 Tagen) @ Krzysztof Skowroński

Hallo Krzysztof,

die Siedlung Oleszkowicze wurde um 1820 vor allem von Siedlern vom Bug aus der Gegend um bzw. aus Neudorf-Neubruch gegründet.
(NN wurde erstmalig mit dem Zeitbezug 1617 konkret genannt, alles "frühere" ist historische Interpretation).
Unter den ersten 20-22 Siedlerfamilien waren auch Baum- und Hildebrandt-Familien. Leider gibt es eine größere Lücke in den Kirchenbuchaufzeichnungen zu Oleszkowicze bis ca. 1862 und später einige Jahrgänge, so daß die erste Kind-Generation nur in Ausschnitten (noch im KB von NN um 1840) nachweisbar ist oder eben mit den nicht so ausführlichen Todeseinträgen individuell auf verwandtschaftliche Beziehungen geschlossen werden kann.

Ich habe mal versucht, die Personenangaben nachzuvollziehen. Da passt was irgendwie nicht ganz. Zwar hatten die sog. BugOlendry immer ähnliche Namen und dazu auch noch ähnliche Vornamen, aber es war sehr selten, dass es zu gleicher Zeit zwei oder mehr Paare mit den gleichen Personennamen in einem Ort gab. Woher stammen die Angaben und sind sie irgendwie belegt?

Gern können wir uns direkt schreiben über das Briefsymbol.

Mit den besten Grüßen
Änne

RSS-Feed dieser Diskussion